تنگه باب المندب، یکی از حیاتی ترین آبراهههای جهان است که نورمن تی رول (Norman T. Roule)، رئیس پیشین مرکز عملیات ایران در سازمان سیا، آن را خطرناکترین تنگه دنیا مینامد. داستان مستند چرا یمن هم در مورد همین تنگه است وبه نقش آن در شکل گیری جنگی ویرانگر علیه یمن میپردازد که به طور رسمی از سال 2015 شروع شده و ائتلاف عربی، به ویژه عربستان و امارات فرماندهی آن را به عهده دارند. در افسانهها آمده: سالهای بسیار دور، زلزلهای دهشتناک قلب جهان را لرزاند و سبب جدایی و پیدایش دو قاره آسیا و آفریقا شد. کشتیهایی که از دریای عرب و خلیج عدن عبور میکردند، در منطقه بین دو قاره، گرفتار موجهای سرکش شدند و در آب فرو رفتند. ازآن پس اسم این منطقه را باب المندب گذاشتند؛ یعنی دروازه اشکها! و من بعد مقدر شد این تنگه تراژدیهای بزرگی را به چشم ببیند. در ادامه از باب المندب و رابطه آن با جنگ هشت ساله یمن بیشتر میخوانیم:
در ابتدای مستند جملهای از گاندی، رهبر سیاسی و معنوی هند، دیده میشود:«حقیقت، اولین چیزی است که یک انسان باید به دنبال آن باشد». این جمله یعنی هنگام تماشای مستند باید در پی حقایقی باشیم که از دیده دور ماندهاند که به مدد ریتم آرام مستند هم امکان پذیر خواهد بود. در ادامه داستان چرا یمن را میتوان در سه بخش دنبال کرد:
در طول مستند از تصاویر آرشیوی کمتر استفاده شده است و داستان با تکیه بر نقشههای جغرافیایی، صحبتهای کارشناسان و البته ارائه آمار پیش میرود که به روایت مستند اعتبار میبخشد؛ از این رو چرا یمن را میتوان یک مستند تحلیلی و مستدل دانست تا نوع تاریخی آن و همین نکته نیز میتواند نقطه قوتش باشد؛ چرا که حرفهای جدیدی برای شنیدن وجود خواهد داشت.
اگر برای شما هم سؤال شده که انصارالله یمن پس از آنکه رسماً به خون خواهی مردم فلسطین وارد میدان شد، چطور هزینه زندگی را در اسرائیل بالا برد؟ چرا همه از دریای سرخ و تنگه باب المندب صحبت میکنند؟ و چرا آمریکا به دنبال ایجاد ائتلافی برای حفاظت از کشتیهای اسرائیلی است، پیشنهاد میکنیم تماشای آنلاین و دانلود مستند چرا یمن را در سایت عماریار از دست ندهید.
بنابر اطلاعات موجود، عوامل و سازندگان این مستند عبارتند از:
چرا یمن، مستندی به کارگردانی وحید فراهانی است که نویسندگی و تدوین آن را فرشاد محمدپور و حامد کریمی بر عهده داشتهاند. همکاری این سه نفر را در پروژه دیگری هم میتوانیم ببینیم؛ مستند سرزمین آتش که شباهت آن با چرا یمن، تنها در سازندگان آنها نیست، بلکه در این مستند هم کارگردان و گروه همراهش، به تقابل کشورها برای تسلط بر مسیرهای ترانزیتی اشاره کردهاند. سرزمین آتش، ساخته دیگر وحید فراهانی است که به مناقشات میان ارمنستان و جمهوری آذربایجان میپردازد و در پی پاسخ به این سؤال برمیآید که چرا نقش آفرینی ایران در غائله قره باغ ضروری است؟
ساخت مستند چرا یمن به سالهای 1400 و 1401 باز میگردد. گرچه در زمان تولید این مستند خبری از عملیات طوفان الاقصی و ورود مجاهدان یمنی به جنگ با رژیم صهیونیستی نبود، اما حالا با تماشای آن درمییابیم که چرا این روزها باب المندب بر سر زبانها افتاده است.
اگر به دنبال کنش در عرصه بینالملل هستید یا میخواهید اقدامات نیروهای مقاومت و تحرکات دشمنانشان را در منطقه تحلیل کنید، مستند چرا یمن انتخاب مناسبی برای شما خواهد بود. البته این مستند برای گروه سنی بالای 13 سال ساخته شده است و همه افرادی که علاقمندند بدانند در جغرافیای اطرافشان چه میگذرد، میتوانند از تماشای آن بهره مند شوند.
این مستند 61 دقیقه است که مدت زمان زیادی برای یک مستند محسوب نمیشود. شاید به همین دلیل برخی از مخاطبان معتقدند میتوانست جامعتر از نسخه فعلی ساخته شود.
داستان مستند چرا یمن، درباره بلندپروازیهای امارات و عربستان در یک باریکه 19 کیلومتری میان آسیا و آفریقا است که باب المندب نام دارد. این مستند به طور خلاصه بیان میکند که چرا ائتلاف عربی جنگی 8 ساله را بر سرزمین یمن و مردمانش تحمیل کرد و چطور کنترل باب المندب توسط مجاهدان یمنی، خسارت بیشتری به رژیم صهونیستی وارد میکند تا موشکهای آن.