با نگاهی کوتاه به راحتی درمییابیم که فرزندان این نسل، بیش از هر چیز با انیمیشن، فیلم و سریال، موسیقی و همینطور بازیهای رایانهای خو گرفتهاند. آمارها نشان میدهد در ایران بعد از موسیقی، بازیهای رایانهای بیشترین استفاده را در بین محصولات فرهنگی دارند و چیزی نزدیک به 5 میلیون نفر از این بازیکنها، در رده سنی کودک و نوجوان هستند.
در نوشتار پیش رو به معرفی و نقد و بررسی فیلم ایلیا در جستجوی قهرمان میپردازیم که در فُرمی نو، بازی و فیلم سینمایی را با هم ترکیب کرده و کودکان و نوجوانان را در مقام تصمیم گیر به چالش میکشد.
داستان فیلم ایلیا جستجوی قهرمان، درباره کودکی 11 ساله به نام آرش است که به عنوان نماینده ایران در بازی واقعیت مجازی «جستجوی قهرمان» حضور دارد. با حذف 3 بازیکن دیگر، آرش باید به تنهایی بازی را ادامه بدهد اما رفته رفته متوجه میشود که این یک بازی ساده نیست و پای خانوادهاش به این بازی کشیده شده است. فیلم ایلیا جستجوی قهرمان با شبیه سازی فتح قلعه خیبر توسط امام علی (ع) در بستر یک بازی واقعیت مجازی، به دنبال بیان حقیقت برای کودکان است و به گفته کارگردان آن، علی موسوی نژاد، ضد اسرائیلی ترین فیلم ژانر کودک به حساب میآید.
4 بازیکن حرفه ای از کشورهای مختلف در مرحله پایانی بازی بین المللی در جستجوی قهرمان in search of hero به مشکل میخورند. با حذف لوئیس، جین و حبیب، آرش باید به تنهایی به دنبال قهرمان بازی بگردد تا به این ترتیب با شکست دادن غولها به قلعه وارد شود.
از طرفی پدر آرش معتقد است این بازی با تحریف تاریخ، حقیقت را کتمان میکند و او را از بازی منع میکند. آرش که به دنبالی راهی برای بازگشت به بازی است، با مایکل آشنا میشود، غافل از اینکه از هویت واقعی او با خبر باشد.
همانطور که پیش تر اشاره شد، این فیلم در ژانر کودک و نوجوان تولید شده و در نتیجه مخاطب آن همین رده سنی هستند. اما با توجه به اتفاقات فیلم، بازی هنرمندان و نیز دیالوگهایی که در طول فیلم میشنویم، فیلم ایلیا جستجوی قهرمان برای کودکان مناسبتر است و ممکن است نوجوانان آنطور که باید با آن ارتباط برقرار نکنند؛ از آن جهت که دیالوگها بسیار ساده و بعضا اغراق آمیز هستند.
از طرفی صحنههای اکشن فیلم به گونهای طراحی شده است که حداقل میزان خشونت را داشته باشد؛ در نتیجه تماشای آن صرفا کودکان به هیجان میآورد و خطر جانبی نخواهد داشت.
ایلیا جستجوی قهرمان، فیلمی هیجان انگیز در ژانر کمدی است که مؤسسه فرهنگی هنری «درخشان» و مؤسسه «سفیر پیام پویا فیلم» تهیه کنندگی آن را بر عهده داشتهاند. عوامل سازنده این فیلم عبارتند از:
موسوی نژاد، کارگردان ایلیا در خصوص انتخاب عوامل این سینمایی میگوید:«اگر قرار بود فیلم ایلیا جستجوی قهرمان را از نو بسازم تعدادی از عوامل را تغییر میدادم.»
این کارگردان، یکی از چالشهای اساسی تولید این اثر را تامین بودجه میداند؛ چرا که فیلم ایلیا جستجوی قهرمان، نخسین سینمایی علی موسوی نژاد است و به گفته معمولا تهیه کنندهها به فیلم اولیها اعتماد نمیکنند؛ به همین دلیل ایلیا با هزینه شخصی تولید و فیلمنامه آن 10 بار بازنویسی شده است. پویانمایی قسمتهای مربوط به بازی هم با همکاری تیمهایی از قم و کاشمر انجام شده است.
فیلم ایلیا جستجوی قهرمان، فیلمی درباره کودکان و برای کودکان است که بازیگران کودک و خردسال آن، در همکاری با هنرپیشههای بزرگسال، نقشی اساسی در پیشبرد داستان دارند. کار با بازیگران کودک چالشهای خود را هم دارد؛ برای مثال آنها در سن رشد و بلوغ هستند و ممکن است با گذشت زمان، چهره و صدایشان تغییر کند. در ادامه به معرفی بازیگران فیلم ایلیا جستجوی قهرمان میپردازیم:
از آنجا که تعدادی از بازیگران فیلم ایلیا جستجوی قهرمان، لهجه داشتند و وقایع فیلم هم لزوما در شهر یا منطقه خاصی رخ نمیداد، این اثر دوبله شده است. در میان بازیگران ایلیا، افرادی همچون علی زکریایی یا حامد عزیزی را میبینیم که در زمینه گویندگی و دوبله شناخته شده هستند.
سینمایی ایلیا جستجوی قهرمان، 92 دقیقه است و ممکن است نسخههایی از آن به زبانهای عربی، ترکیهای و انگلیسی دوبله شود تا به این ترتیب در کنار اکرانهای داخلی، اکران بین المللی هم داشته باشد. همچنین کارگردان ایلیا در صحبتهای خود به تولید سری دوم و سوم این فیلم اشاره کرده است.
فیلم ایلیا جستجوی قهرمان محصول سال 1402 است. این فیلم ابتدا قرار بود یک انیمیشن کامل باشد اما پس از 2 سال وقفه در کار، تصمیم بر این شد که به شکل ترکیبی از پویانمایی و فیلم سینمایی عرضه و اکران شود. تولید فیلم ایلیا 2 سال زمان برده و فیلمبرداری آن در 4 شهر کاشمر، مشهد، تهران و قم صورت گرفته است.
فیلم ایلیا جستجوی قهرمان سال 1402 در سی و پنجمین جشنواره بین المللی کودک و نوجوان در بخشهای بهترین فیلم، بهترین فیلمنامه، بهترین جلوههای ویژه و بهترین فیلم کاندید شد و توانست تندیس پروانه زرین و جایزه ویژه بهترین فیلم را از نگاه داوران کودک و نوجوان این جشنواره از آن خود کند.
سید علی موسوی نژاد، کارگردان فیلم ایلیا جستجوی قهرمان در این باره میگوید:
« اینکه ۹۰۰ داور کودک و نوجوان به ما رای دادند و با فاصله نسبت به رقبا توانستیم این جایزه را کسب کنیم برای من بسیار ارزشمند بود و این یک پیام بزرگ دارد و آن این است که این فیلم میتواند در اکران و گیشه موفق باشد، هرچند جایزه اصلی برای ما این بود که کودکان پس از تماشای فیلم حالشان خوب بود و فیلم را دوست داشتند.»
علاوه بر این ایلیا موفق شد در چهاردهمین جشنواره مردمی فیلم عمار لوح افتخار دستاوردهای هنری را در بخش فیلمهای داستانی بلند به دست بیاورد.
فیلم ایلیا جستجوی قهرمان هم اکنون در چرخه اکرانهای نوروزی است و در سینماهای سراسر کشور در دسترس عموم مردم قرار دارد. البته علاقمندان میتوانند با مراجعه به سامانه اکران مردمی فیلم عمار، درخواست خود را برای اکران این فیلم در مدارس، مساجد، دانشگاهها و ... ثبت نمایند.
فیلم ایلیا جستجوی قهرمان، فیلمی در ژانر کودک است که با استفاده از فرم بازیهای رایانهای، به مسئلهای کاملا ایدئولوژیک که همان تاریخچه و علت دشمنی یهود (بخوانید صهیونیستها) با اسلام و مسلمانان، به ویژه ایران اسلامی است، اشاره میکند.
این فیلم با بهره گیری از فضای بازیهای VR که برای جامعه مخاطب خود، یعنی کودکان و بخشی از نوجوانان جذاب است، با یک تیر دو نشان زده است؛ هم وضعیت حاکم بر این بازیها را به تصویر میکشد و هم در تبیین مسائلی از جنس درگیری چند ده ساله فلسطین با رژیم صهیونیستی برای کودکان، به کمک والدین میآید. گرچه همچنان ضعفهایی دارد که انتظار میرود در چنین تولیداتی در آینده کمتر شاهد آنها باشیم.