در جریان بازیهای المپیک تابستانی ۱۹۷۲ مونیخ در آلمان، عملیات گروگان گیری اعضای گروه ورزشی رژیم صهیونیستی توسط تعدادی از فلسطینیان، منجر به کشته شدن هر 11 ورزشکار اسرائیلی شد. فیلم مونیخ که در سال 2005 میلادی به کارگردانی استیون اسپیلبرگ Steven Spielberg ساخته شده، ضمن پرداختن به این حادثه و تبعات آن، یک پرسش مهم را در ذهن مخاطب ایجاد میکند؛ ترور محکوم است، اما آیا راه بهتری برای مبارزه با دولتی همچون اسرائیل وجود دارد؟
شما در مونیخ با موجودیتی به نام اسرائیل مواجهاید که به راحتی در هر نقطه از دنیا جنایت میکند، از هیچ بیقانونی دریغ نمیکند و نژادپرستترین شهروندان را دارد. دیالوگ «تنها خونی که برای من ارزش دارد، خون یک یهودی است» نشانهای خوب برای اثبات این موضوع است.
فیلم مونیخ در نیمه ابتداییاش به تبیین مسئله میپردازد. گروهی از مردانی با مهارتهای مختلف برای انجام یک ماموریت دور هم جمع میشوند و برخلاف دیگر فیلمهای اکشن، ماموریت آنها برای منافع شخصی نیست، بلکه در راستای اهداف دولتشان است. آنها قرار است 11 فلسطینی را که گفته میشود در حملات تروریستی دست داشتهاند، به قتل برسانند. این تیم در نگاه اول متشکل از چند شهروند معمولی است؛ آشپز، عروسک ساز، مبل ساز و کارمند اداره اسناد و شاید همین به تنهایی نمایانگر نمایشی بودن واژه شهروند برای صهیونیستها باشد.
فیلم رفته رفته با انتخاب سناریوهای معمولی، از هیجان به سوی تامل گام برمیدارد. آونر (با بازی اریک بانا Eric Bana) به عنوان رهبر گروه به تدریج به درست یا غلط بودن کارش شک میکند. او شروع به همدردی با فلسطینیان میکند و میخواهد بداند آیا پس از اتمام ماموریتش، کشتارها متوقف می شود؟ اسپیلبرگ با مطرح کردن این پرسشها حین پیشبرد داستان، مخاطب را به تفکر وا میدارد.
روی هم رفته مونیخ در دسته فیلمهایی قرار میگیرد که به واسطه سوژه منحصر به فرد و درامی که میسازد میتواند تا مدتها پس از تماشا، ذهن مخاطب را به خود درگیر کند. علی رغم طولانی بودن فیلم، تنش در صحنههای ترور به شدت محسوس است و بیننده همگام با شخصیتهای داستان، سفری امنیتی را تجربه میکند.
برای تماشای آنلاین و دانلود فیلم مونیخ میتوانید به صفحه این فیلم در سایت عماریار مراجعه کنید و روایتی واقعی از جنایات رژیم صهیونیستی را با زیرنویس فارسی تماشا کنید.
کارگردانی اسپیلبرگ هم در طول سکانسهای اکشن و هم در صحنههای تکان دهنده، تحسین برانگیز است. پرداخت اسپیلبرگ به عملیات خشم خدا (عملیات تلافی جویانه رژیم صهیونیستی در پی کشته شدن ورزشکارانش) واقعبینانه است و موفق شده بازی خوبی را از بازیگران بگیرد. همچنین اریک بانا با عملکرد حرفهای خود حتی بدون بیان دیالوگ مخاطب را تحت تاثیر قرار می دهد.
در پایان اما حقیقت غیرقابل انکار این فیلم است که بر ماندگاری آن می افزاید. این فیلم همه چیز را حل نشده رها می کند و بخشی از قضاوت را به مخاطب وا مینهد. داستان این فیلم کشته شدن تیم ورزشی اسرائیل در جریان المپیک مونیخ نیست؛ بلکه پاسخ تروریستی و بدون مرز اسرائیل به آن است. مونیخ یک فیلم سرگرم کننده نیست، اما میتوان آن را فیلمی خوب، موثر و تقریباً بیعیب دانست که حرفهایی برای گفتن دارد.