چند ماه پیش، عملیات طوفانالاقصی بار دیگر فلسطین را به مسئله اول جهان تبدیل کرد. با این تفاوت که این بار تنها روایت مظلومیت کودکان فلسطین نیست که در رسانهها بازگو میشود بلکه دنیا خشم جوانان مقاومت را نظاره میکند. در این میان برای هر چه بهتر دیدن میدان حادثه و شناختن مهرههای در صحنه، ده مستند زیر را برای تماشا در موضوع فلسطین و تجاوزات هفتاد و پنج ساله رژیم صهیونیستی پیشنهاد میکنیم:
در ادامه به معرفی هر یک از این مستندها می پردازیم.
«سیاستها و اقدامات حماس بیانگر عقیده ملت فلسطین نیست. سیاستها، برنامهها و تصمیمات سازمان آزادیبخش فلسطین (ساف) بیانگر نظر و رای ملت فلسطین است؛ چراکه تنها نماینده قانونی فلسطینیها است» این جملات، سخنان محمود عباس، رئیس تشکیلات خودگردان فلسطین در واکنش به عملیات طوفانالاقصی است.
دولت خودگردان فلسطین، تشکیلاتی تحت کنترل جنبش فتح است که در سال 1959 (سال 1338) با هدف مبارزه چریکی با رژیم صهیونیستی تأسیس شد. برای آشنایی با این جنبش، مستند «جنبش فتح فلسطین» گزینه مناسبی خواهد بود که دانلود و تماشای آن از طریق صفحه این مستند در سایت عماریار امکانپذیر است. «جنبش فتح» توسط شبکه «الجزیره» ساخته شده و در گفتگو با اعضای کمیته مرکزی جنبش فتح، ضمن بیان تاریخ و تحولات فکری این جنبش، به معرفی افراد شاخص آن نظیر یاسر عرفات، محمود عباس، محمد دحلان و ... میپردازد.
«وداع با اسلحه» مستندی از زندگی یاسر عرفات، بنیانگذار جنبش فتح است که با هدف آزادسازی فلسطین از چنگال صهیونیستها تأسیس شد و دانلود و تماشای آن از طریق صفحه این مستند در سایت عماریار در دسترس است. «وداع با اسلحه» نشان میدهد که چطور عرفات بعد از 45 سال مبارزه، رژیم صهیونیستی را به رسمیت شناخت و با امضای پیمان اسلو، در کنار «اسحاق رابین» و «شیمون پرز»، نخستوزیر و وزیر امور خارجه اسرائیل، جایزه صلح نوبل را دریافت کرد. مستند «وداع با اسلحه» سال 1401 به کارگردانی امیرحسین کاربخش و تهیهکنندگی علیرضا منتظری، در مجموعه «سفیر فیلم» تولید شده است.
«سلاح مقاومت فلسطین»، «سلاح و معامله» و «ما خفی اعظم»، هر سه به مستندی از شبکه «الجزیره» اشاره میکنند که چگونگی تجهیز نیروهای مقاومت را به سلاح توضیح میدهد. این مستند در گفتگو با مقامات حماس و نیز مقامات پیشین اسرائیل و آمریکا، از تونلهای زیرزمینی غزه صحبت میکند که نیروهای مقاومت آن را کابوس صهیونیستها مینامند؛ چرا که به گفته کارشناسان نظامی، بسیاری از فناوریهای پیشرفته اسرائیل به هنگام ورود به این تونلها از کار میافتد. مستند «سلاح مقاومت فلسطین» که تاریخچه و علت حفر این تونلها را بیان میکند، توسط پایگاه اینترنتی شعوبا ترجمه و زیرنویس شده است و دانلود و تماشای آن از طریق صفحه این مستند در سایت عماریار امکانپذیر است.
26 مهر امسال جو بایدن، رئیسجمهور آمریکا، طی سفر به سرزمینهای اشغالی، به خاطرهای از خود و یکی از مقامات پیشین رژیم صهیونیستی اشاره کرد. «نگران نباش! ما یهودیها یک سلاح مخفی داریم و آن این است که ما جای دیگری برای رفتن نداریم.» این جملهای بود که بایدن به نقل از گلدا مایر مطرح کرد؛ اولین و تنها زنی که نخستوزیر اسرائیل بود و به او مادر اسرائیل میگفتند؛ چرا که یکی از 37 امضاکننده اعلامیه استقلال رژیم صهیونیستی بود.
«احسان شادمانی» مستندی با همین نام ساخته که به روایت زندگی این زن میپردازد و دانلود و تماشای آن از طریق صفحه مستند مادر اسرائیل در عماریار امکان پذیر است. کارگردان مستند میگوید:« دنبال شخصیتی بودیم که جنایتکار، خونریز و مستبد باشد که بر اساس این مختصات به «گلدا مایر» چهارمین نخست وزیر اسرائیل رسیدیم که سراسر زندگیاش پر از خشونت و جنایت علیه بشریت بود.»
سال 2010 (سال 1389) زمانی که حدود 600 نفر از فعالان حقوقبشر به همراه یک ناوگان دریایی از ترکیه به سمت غزه میرفتند، توسط گشت دریایی اسرائیل متوقف شدند و با گلوله جنگی و گاز اشکآور مورد استقبال قرار گرفتند. مستند «غزه 85 مایل»، سرگذشت مسافران «ماوی مرمره» را روایت میکند. این مستند، سال 1390 در ژانری تاریخی- سیاسی توسط سعید صادقی ساخته شده و دانلود و تماشای آن از طریق سایت عماریار در دسترس است. گفتنی است غزه 85 مایل در سومین جشنواره مردمی فیلم عمار جزو آثار برگزیده بود.
برای شناخت رژیم صهیونیستی، تنها پیشینه تاریخی و مذهبی اسرائیل کافی نیست. بلکه شناخت ساختارها و نهادهای تشکیلدهنده این رژیم در شکلگیری نگاهی جامع از آن کمککننده خواهد بود. به این منظور، سازمان هنری- رسانهای اوج مستندی به نام «هاکریا 2040» تولید کرده که علی عبدی پژوهش آن را بر عهده داشته است. سید هاشم موسوی، تهیهکننده و سردبیر این مستند، در رابطه با انتخاب نام «هاکریا 2040» میگوید:« هاکریا نام منطقه ای در تل آویو است و 2040 نیز به سالی اشاره دارد که به تعبیر رهبر انقلاب دیگر اسرائیل وجود نخواهد داشت.» مستند هاکریا 2040، در یک مجموعه 13 قسمتی در گفتگو با کارشناسانی چون حسن عباسی، سید محمد موسوی، علی رائفیپور و ... به توضیح بخشهای مختلفی از ساختار اسرائیل نظیر نهادهای نظامی و امنیتی، اتاقهای فکر و احزاب این رژیم میپردازد و دانلود و تماشای آن از طریق صفحه همین مستند در سایت عماریار امکان پذیر است. همچنین در هر قسمت یک فیلم از سینمای اسرائیل نیز معرفی میشود.
مستند «پوریم» در زمانی به حدود یک ساعت از تاریخچه جشن پوریم یهودیان و منشأ دشمنی فرهنگی و تاریخی اسرائیل با ایرانیان سخن میگوید. این مستند به همت خانه مستند انقلاب اسلامی ساخته شده و به گفته مریم فرهنگ، کارگردان اثر، در طول این مستند با مورخان و یهودشناسان مختلفی از جمله روزبه زرینکوب (پژوهشگر تاریخ)، شمسالدین رحمانی (یهود و صهیونیسم شناس)، فریدون جنیدی (پژوهشگر زبانهای باستانی) و ... مصاحبه شده است تا در نهایت یک نگاه جامع از پوریم در دست باشد. در حال حاضر امکان دانلود و تماشای مستند پوریم از طریق صفحه این اثر در عماریار فراهم شده است.
«مقام شهید» با نام عربی «برتبه الشهید»، مستندی تولیدشده در شبکه المیادین است که به معرفی شهید عماد مغنیه میپردازد؛ مردی که به گفته حاج قاسم سلیمانی چون شمشیر فرود میآمد و چون شبح ناپدید میشد و از همین رو سرویسهای امنیتی اسرائیل در به دام انداختن او عاجر بودند. دانلود و تماشای مقام شهید از طریق صفحه این مستند در سایت عماریار در دسترس است.
«در جستجوی وطن شرقی» روایتی از زندگی متفکر برجسته «ادوار سعید» است که تماشا و دانلود آن از طریق صفحه این مستند در سایت عماریار امکان پذیر است. ادوارد سعید از جمله فلسطینیان مسیحی است که سال 1948 در پی تشکیل رژیم صهیونیستی، همراه با خانوادهاش از فلسطین اخراج و مجبور به ترک وطن شد. وی بعدها به عنوان یک متفکر به حمایت از حقوق فلسطینیان پرداخت و در کتاب «شرقشناسی» با انتقاد از مطالعات غرب در مورد شرق و جهان اسلام، آن را مغرضانه دانست. علیرضا خوشنویس، کارگردان مستند «در جستجوی وطن شرقی» در یکی از مصاحبههای خود در مورد ادوارد سعید میگوید:« ممارست و پیگیری ادوارد سعید برای زنده نگه داشتن حق فلسطینیها تا حدی بوده که بعد از مناظراتش با یهودیان حامی اسرائیل، به وی حمله میکنند و محل کارش را به آتش میکشند.»
مستند «مردی که گفت نه» تولیدشده در مرکز فرهنگی میثاق، روایتی از زندگی «دوگل ابوتاس» به عنوان یک لبنانی مسیحی است که به جریان مقاومت فلسطین پیوست؛ تا جایی که در یکی از عملیاتهای ضداسرائیلی دستگیر شد و تا مدتها در زندانهای رژیم صهیونسیتی تحت شکنجه قرار داشت. علاقهمندان برای دانلود و تماشای مستند یادشده می توانند به صفحه این اثر در عماریار مراجعه نمایند.
در این نوشتار به معرفی بهترین مستندهای عماریار پرداختیم که درباره فلسطین و پپیشنیه تجاوزات اسرائیل به این سرزمین است. گفتنی است علاقمندان می توانند با مراجعه به سایت عماریار به دانلود و تماشای این مستندها اقدام کنند.